ŞAFİİ el-UMM

CUMA

 

MESKENiNDE OLUP DA ÜZERiNE CUMA NAMAZı FARZ OLAN KiMSE

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır." (Cuma, 9)

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bir topluluk, Cuma namazını kılması gereken bir beldede yaşıyorsa, ayetin delaletiyle şehrin sakinlerine ve şehre yakın bir yerde oturup da Cuma ezanını duyan kimselere Cuma namazı farz olur.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize göre, şehir halkına Cuma namazını kılmak farzdır, halkı kalabalık olmasa da, hatta çoğu Cuma ezanını duymasa da ... Çünkü Cuma namazı, şehir ve sayı esasına dayalı olarak farzdır. Şehir halkından hiç kimse bir başkasına göre -özür hali hariç-, Cuma namazının kendisine farz olması hususunda öncelikli değildir.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: "Cuma ezanını duyan ... " ifadesine gelince, bu hususta ezan okuyanın (çağrıyı yapanın) sesinin gür, muhatapların da duyacak durumda olması (mesela sağır olmaması) ve ortamın da sessiz olması gerekir. Ama ezan okuyanın sesi gür değilse, muhatap da Cumayı unutmuşsa ve ortam da gürültülüyse ezanı doğalolarak çok az kişi duyabilir.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bu hususta delilleri vasfettiğimden daha güçlü bir görüş bilmiyorum.

 

Said b. Zeyd ve Ebu Hureyre, en az altı mil uzaklıktaki bir bahçede bulunuyorlardı, Cuma vaktinin girdiğini gördüler ve Cumayı terk ettiler. Tahric: Beyhaki, el-Marife, Cuma, 6292-6293.

 

Rivayet edilir ki onlardan biri akika kurbanıyla meşguldü. Cuma'nın vaktinin girdiğini gördüğü halde terk etmişti. Tahric: Beyhaki, el-Marife, Cuma, 6292-6293.

 

Rivayet edilir ki Abdullah b. Amr b. As, Taif'ten iki mil uzaklıktaydı. Cuma namazının vaktinin girdiğini gördüğü halde, Cuma namazına gitmemişti. Tahric: Beyhaki, el-Marife, Cuma, 6294.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize, İbrahim b. Muhammed, ona Abdullah b. Zeyd, Said b. Müseyyeb'den şöyle rivayet etti: "Cuma ezanını duyan kimseye Cuma namazı farz olur." Tahric: Abdurrezzak, Musannef, 6289.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bir köy (karye) merkez konumundaysa, etrafında başka köyler bulunuyorsa ve bunların malları mülkleri bitişikse, ayrıca çarşıların çoğu bu merkez köyde bulunuyorsa, civar köylerden hiç kimseye Cuma namazını terk etme ruhsatını vermem. Yine bir veya iki mil uzaklıkta veya buna benzer bir mesafede olan kimselere de bu ruhsatı öngörmem. Bana göre çağnyı duyan biri Cuma namazını terk eden, şehri terk eden kişi muamelesi görür (tazir edilir) ...

 

Sonraki için tıkla:

 

ARKASINDA CUMA NAMAZI KILINACAK KİMSE